Lato w pełni, więc cieszmy się nim jak najdłużej, a nawet przedłużajmy sobie ten pełen ciepła i słońca czas. Nic tak bardzo nie cieszy podczas lata jak pełen relaks i ta nuta spokoju. Często potrzebujemy wyłączenia i oderwania. W letnie, często jeszcze jasne wieczory najchętniej delektujemy się lekkimi orzeźwiającymi kompozycjami. Mogą one zawierać alkohol z dużą ilością chłodzącego lodu lub być po prostu ciekawymi w smaku napojami. I takie właśnie są nasze propozycje. Zobaczcie przepisy na wyśmienite, pachnące wakacjami drinki.
Uważamy, że podstawą dobrego drinka czy kompozycji napoju są odpowiednie proporcje. Wszystko powinno mieć swój balans. Przede wszystkim postawmy na smak, aby drink wprowadzał nas w jak najlepszy nastrój.
W menu letnim, gdy chcemy zachwycić naszych gości, musimy również dużo uwagi poświęcić temu jak odpowiednio udekorować koktajle. Kolejną bardzo ważnym aspektem, również wizualnym jest kwestia w czym podajemy nasze magiczne mikstury. Piękne kryształowe szklanki, czy fantazyjne słoiczki z kolorowymi słomkami, szklane kieliszki z długą nóżką. Wszystko powinno być przemyślane i oczywiście dostosowane do proporcji- czyli zawartości napoju. Niektórzy sztywno trzymają się zasad- Martini Dry zawsze z oliwką, Manhattan z wisienką koktajlową czy Gibson z cebulką. Ale zasady też czasami można łamać J szczególnie gdy tworzymy drinki stworzone na bazie własnej fantazji.
My w WeBrew postawiliśmy na jeden bardzo konkretny składnik- tzw. bazę naszych napojów. A jest nią- herbata!!! Tak, herbata. Jest idealnym bardzo aromatycznym składnikiem, który po pierwsze jest bardzo zdrowy po drugie nadaje niesamowity aromat i zapach naszych drinków. Przekonajcie się sami!
A oto nasze fantazyjne kompozycje. Smacznego lata!
French Rose
Składniki:
- 2 czubate miarki herbaty sypanej: French Rose
- 3-4 cl syropu z białego bzu (najlepszy jest ten z IKEA)
Przygotowanie:
- zalej herbatę 100 ml gorącej wody (nie wyjmuj pąków)
- dodaj syrop i wymieszaj wszystko z lodem w shakerze
- wrzuć do szklanki 3 kostki lodu i dolej zimnej gazowanej wody lub bezalkoholowego wina musującego
Wersja z alkoholem:
- zamień wodę gazowaną na różowe wino musujące
Toffee Rooibush
Składniki:
- 1 torebka Pyra Pack lub 2 miarki herbaty sypanej Toffee Rooibush
- 3 cl syropu karmelowego
- 100 ml śmietanki
Przygotowanie:
- zalej herabtę 150 ml gorącej wody i zaparz wg instrukcji,
- dodaj syrop i śmietankę i wymieszaj w shakerze z lodem,
- wlej do szklanki i dodaj 3 kostki lodu
Wersja z alkoholem:
- dodaj 4 cl Bailey’s Irish Cream
Passion Fruit Assam
Składniki:
- 1 torebka Pyra lub dwie miarki herbaty sypanej Assam Meleng
- 2 cl syropu cukrowego
- 3 cl syropu mango (może być też syrop Sunquick)
- 4 plasterki pomarańczy 4 plasterki limonki 1/2 marakuji
Przygotowanie:
- zalej herbatę 150 ml gorącej wody i zaparz wg instrukcji,
- dodaj syrop i wymieszaj w mikserze,
- ugnieć lekko pomarańczę i limonkę w szklance,
- dodaj 3 kostki lodu i zalej herbatą,
- dodaj pestki marakuji
Wersja z alkoholem:
- dodaj 3 cl wódki i 2 cl Triple Sec
Spring Tonic
Składniki:
- 1 torebka Pyra Pack Sencha Supreme lub Lung Ching
- lub dwie miarki herbaty sypanej : Spring Tonic lub Sencha
- 2 plasterki ogórka
- 1 cl syropu z limonki
- sok z połowy limonki
- 2 cl syropu cukrowego
- tonik
Przygotowanie:
- zalej herbatą 100 ml gorącej wody i zaparz wg instrukcji,
- dodaj syropy, sok z limonki, ogórka, miętę wymieszaj z lodem w shakerze,
- wrzuć do szklanki 3 kostki lodu i zalej tonikiem
Wersja z alkoholem:
- dodaj 4 cl wódki i 2 cl Triple Sec
Jasmine Deluxe
Składniki:
- 1 torebka Pyra Pack Jasmine Deluxe lub
- dwie miarki herbaty sypanej : Jasmine Ting Yuan
- 5 – 6 mrożonych lub świeżych malin
- 5 – 6 cl syropu z białego bzu (opcjonalnie)
- liście mięty
- sok z połowy limonki
- tonik
Przygotowanie:
- zalej herbatę 150 ml gorącej wody i zaparz wg instrukcji,
- dodaj sok z limonki, syrop i liście mięty,
- dodaj maliny i zmieszaj wszystko z lodem w shakerze,
- wrzuć do szklanki 3 kostki lodu i dodaj tonik
Wersja z alkoholem:
- zamień tonik na prosecco lub podobne wino musujące