Serwowanie drinków to też sztuka!

Lato w pełni, więc cieszmy się nim jak najdłużej, a nawet przedłużajmy sobie ten pełen ciepła i słońca czas. Nic tak bardzo nie cieszy podczas lata jak pełen relaks i ta nuta spokoju. Często potrzebujemy wyłączenia i oderwania. W letnie, często jeszcze jasne wieczory najchętniej delektujemy się lekkimi orzeźwiającymi kompozycjami. Mogą one zawierać alkohol z dużą ilością chłodzącego lodu lub być po prostu ciekawymi w smaku napojami. I takie właśnie są nasze propozycje. Zobaczcie przepisy na wyśmienite, pachnące wakacjami drinki.

Uważamy, że podstawą dobrego drinka czy kompozycji napoju są odpowiednie proporcje. Wszystko powinno mieć swój balans. Przede wszystkim postawmy na smak, aby drink wprowadzał nas w jak najlepszy nastrój.

W menu letnim, gdy chcemy zachwycić naszych gości, musimy również dużo uwagi poświęcić temu jak odpowiednio udekorować koktajle. Kolejną bardzo ważnym aspektem, również wizualnym jest kwestia w czym podajemy nasze magiczne mikstury. Piękne kryształowe szklanki, czy fantazyjne słoiczki z kolorowymi słomkami, szklane kieliszki z długą nóżką. Wszystko powinno być przemyślane i oczywiście dostosowane do proporcji- czyli zawartości napoju. Niektórzy sztywno trzymają się zasad- Martini Dry zawsze z oliwką, Manhattan z wisienką koktajlową czy Gibson z cebulką. Ale zasady też czasami można łamać J szczególnie gdy tworzymy drinki stworzone na bazie własnej fantazji.

My w WeBrew postawiliśmy na jeden bardzo konkretny składnik- tzw. bazę naszych napojów. A jest nią- herbata!!! Tak, herbata. Jest idealnym bardzo aromatycznym składnikiem, który po pierwsze jest bardzo zdrowy po drugie nadaje niesamowity aromat i zapach naszych drinków. Przekonajcie się sami!

A oto nasze fantazyjne kompozycje. Smacznego lata!

 

French Rose

 

Składniki:

  • 2 czubate miarki herbaty sypanej: French Rose
  • 3-4 cl syropu z białego bzu (najlepszy jest ten z IKEA)

Przygotowanie:

  • zalej herbatę 100 ml gorącej wody (nie wyjmuj pąków)
  • dodaj syrop i wymieszaj wszystko z lodem w shakerze
  • wrzuć do szklanki 3 kostki lodu i dolej zimnej gazowanej wody lub bezalkoholowego wina musującego

Wersja z alkoholem:

  • zamień wodę gazowaną na różowe wino musujące

Screen Shot 2017-07-24 at 14.31.36


Toffee Rooibush

 

Składniki:

  • 1 torebka Pyra Pack lub 2 miarki herbaty sypanej Toffee Rooibush
  • 3 cl syropu karmelowego
  • 100 ml śmietanki

Przygotowanie:

  • zalej herabtę 150 ml gorącej wody i zaparz wg instrukcji,
  • dodaj syrop i śmietankę i wymieszaj w shakerze z lodem,
  • wlej do szklanki i dodaj 3 kostki lodu

Wersja z alkoholem:

  • dodaj 4 cl Bailey’s Irish Cream

Screen Shot 2017-07-24 at 14.35.33


Passion Fruit Assam

 

Składniki:

  • 1 torebka Pyra lub dwie miarki herbaty sypanej Assam Meleng
  • 2 cl syropu cukrowego
  • 3 cl syropu mango (może być też syrop Sunquick)
  • 4 plasterki pomarańczy 4 plasterki limonki 1/2 marakuji

Przygotowanie:

  • zalej herbatę 150 ml gorącej wody i zaparz wg instrukcji,
  • dodaj syrop i wymieszaj w mikserze,
  • ugnieć lekko pomarańczę i limonkę w szklance,
  • dodaj 3 kostki lodu i zalej herbatą,
  • dodaj pestki marakuji

Wersja z alkoholem:

  • dodaj 3 cl wódki i 2 cl Triple Sec

Screen Shot 2017-07-24 at 14.35.46


Spring Tonic

 

Składniki:

  • 1 torebka Pyra Pack Sencha Supreme lub Lung Ching
  • lub dwie miarki herbaty sypanej : Spring Tonic lub Sencha
  • 2 plasterki ogórka
  • 1 cl syropu z limonki
  • sok z połowy limonki
  • 2 cl syropu cukrowego
  • tonik

Przygotowanie:

  • zalej herbatą 100 ml gorącej wody i zaparz wg instrukcji,
  • dodaj syropy, sok z limonki, ogórka, miętę wymieszaj z lodem w shakerze,
  • wrzuć do szklanki 3 kostki lodu i zalej tonikiem

Wersja z alkoholem:

  • dodaj 4 cl wódki i 2 cl Triple Sec

Screen Shot 2017-07-25 at 16.39.22


Jasmine Deluxe

 

Składniki:

  • 1 torebka Pyra Pack Jasmine Deluxe lub
  • dwie miarki herbaty sypanej : Jasmine Ting Yuan
  • 5 – 6 mrożonych lub świeżych malin
  • 5 – 6 cl syropu z białego bzu (opcjonalnie)
  • liście mięty
  • sok z połowy limonki
  • tonik

Przygotowanie:

  • zalej herbatę 150 ml gorącej wody i zaparz wg instrukcji,
  • dodaj sok z limonki, syrop i liście mięty,
  • dodaj maliny i zmieszaj wszystko z lodem w shakerze,
  • wrzuć do szklanki 3 kostki lodu i dodaj tonik

Wersja z alkoholem:

  • zamień tonik na prosecco lub podobne wino musujące

Screen Shot 2017-07-25 at 16.44.57


 

Od kiedy pamiętam moje życie kręci się wokół kawy … wiele lat pracy w branży pozwoliło mi dogłębnie poznać rynek gastronomiczny chyba z każdej już strony więc przyszedł czas aby podzielić się wiedzą …
Prywatnie – może banalnie ale sport/koszykówka – muzyka jak już to elektroniczna – jeśli drinki to z domieszką kawy 😉
WeBrew / Caffe Mauro :: kom. 507 057 833 :: www.webrew.coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *