W związku ze zwiększającą się liczbą zachorowań na COVID-19 zebraliśmy najważniejsze aktualne wytyczne Ministerstwa Rozwoju opracowane dla branży gastronomicznej wraz z Głównym Inspektorem Sanitarnym (stan na 08/2020):
- Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom rękawiczki jednorazowe lub środki do dezynfekcji rąk.
- Kelnerzy i pozostała obsługa (np. kasjerzy) powinni nosić maseczki oraz rękawiczki lub każdorazowo dezynfekować ręce.
- Odległości między stanowiskami pracy powinny wynosić co najmniej 1,5m.
- Stałe, najmniej liczne zmiany pracowników.
- Ograniczenie kontaktu personelu pracującego na różnych zmianach.
- Czyszczenie i mycie pomieszczeń pomiędzy zmianami pracowniczymi.
- Wykorzystywanie do komunikacji metod na odległość (telefon komórkowy, radio, przywoływacze)
- Przestrzeganie zasad higieny, dobrych praktyk higienicznych, utrzymywanie wysokiego stopnia higieny osobistej.
- Utrzymanie 2-metrowej odległości pomiędzy klientami (np. naklejki na podłodze lub stojące znaki).
- Obowiązkowa dezynfekcja rąk przez klientów przy wejściu.
- Wyłączenie z użycia suszarek nadmuchowych i stosowanie w łazienkach ręczników papierowych.
- Odległość między stolikami (od ich brzegów) powinna wynosić min. 2 m, zaś 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).
- Oznaczenie graficzne wyłączonych stolików i opracowanie planu sali na czas epidemii.
- Goście restauracji nie muszą nosić maseczek oraz rękawiczek w trakcie konsumpcji.
- Każdorazowa dezynfekcja stolika po zakończeniu obsługi (stolik powinien zostać oznaczony napisem: „zdezynfekowano”).
- Dezynfekcja powierzchni wspólnych, z którymi stykają się klienci (z wyłączeniem podłogi) minimum co 15 minut.
- Wywieszenie w toalecie instrukcji dotyczących mycia i dezynfekcji rąk (do pobrania z linku: https://gastroday.pl/2020/05/13/do-pobrania-bezplatnie-instrukcja-mycia-rak-oraz-instrukcja-dezynfekcji-rak/ )
- Lokale samoobsługowe działać mogą pod warunkiem wyznaczenia osoby do obsługi tych miejsc.
- Usunięcie dodatków (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetniki) z obszaru sali jadalnej i wydawanie bezpośrednio przez obsługę.