Czy szkolenia HACCP są obowiązkowe?

Tak, szkolenia HACCP są obowiązkowe dla wszystkich osób, które wykonują prace przy produkcji lub przy obróbce żywności, a także osób odpowiedzialnych za wdrożenie i stosowanie zasad systemu HACCP w zakładzie. Obowiązek ten wynika z Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r.

Szkolenia HACCP mają na celu przekazanie uczestnikom wiedzy i umiejętności niezbędnych do zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Obejmują one zagadnienia dotyczące:

  • zasad systemu HACCP
  • zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności
  • metod zapobiegania i eliminowania zagrożeń
  • dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych (GMP/GHP)

Szkolenia HACCP mogą być przeprowadzane przez jednostki certyfikujące, uprawnione jednostki organizacyjne lub inne podmioty, które posiadają odpowiednie kwalifikacje.

Szkolenia HACCP są ważne przez okres 3 lat. Po tym czasie należy odbyć kolejne szkolenie, aby odnowić swoje uprawnienia.

przedsiębiorca, marketer, UX, grafik, projektant, publicysta, pizzaiolo:) Mówi biegle po hiszpańsku i angielsku. Zna również język włoski i niemiecki. Często nazywany „człowiekiem orkiestrą”. Jego znakiem rozpoznawczym są czerwone okulary oraz wieczny uśmiech. Ekspert od wielu lat związany z branżą HoReCa (Hotele Restauracje Catering). Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzieli się z innymi. Doradza firmom takim jak: IKEA, KAUFLAND, BP i CINEMA CITY. Prywatnie – podróżnik, aktywista, liberał, miłośnik squasha oraz zapalony rowerzysta. Entuzjasta nowych technologii oraz nowoczesnego, ergonomicznego i funkcjonalnego designu. KONTAKT: T: +48 / 535 427 876 E: ceo@horecaplus.pl W: https://horecaplus.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *